Tko je Niki Karimi ?

image_pdfimage_print

Biografija:

Rođena 1971. godine u Teheranu, Niki Karimi najpoznatija je svjetski priznata glumica i redatelj u Iranu. Glumu je započela filmovima kao što su “Sara” Dariush Mehrjouii, u kome je osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu “San Sebastian” i “Nantes film festivalu 1992”.

Nakon toga radila je u više od 25 filmova donijela je nagradu na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao što su nagrade na “Taormina film festivalu” u Italiji, “Egipatski filmski festival u Kairu” i “Fajr film festival” u Teheranu, te nagradu za najbolju glumicu u iranskom filmskom društvu. izradom dokumentarnog filma o neplodnosti pod nazivom “Da biste imali ili ne,” koji je bio početak karijere filmske redateljice. Godine 2004. izradila je svoj prvi dugometražni film “One night” koji je prikazan na filmu “Nesigurni pozdrav” u filmu u Cannesu Nakon toga (jedna večer) prikazana je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, a 2006. godine napravila je svoj drugi dugometražni igrani film “Nekoliko dana kasnije” koji je premijerno prikazan na “Rimskom filmskom festivalu”.  – IMDb Mini Biography By: Jack, B.

Član žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima (2009), Filmski festival u Cannesu (2007), Berlinski filmski festival (2007), Filmski festival u Locarnu (2005), Filmski festival u Damasku (2004), Filmski festival na Bliskom istoku (2004) Filmski festival (2003), Filmski festival u Solunu (2002), Delhi Osian filmski festival, Indija (2006) Filmski festival Reykjavik, Island (2006).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na alatnu traku