OVO JE HRVATSKI MINISTAR KOJI OTIMA BOSANSKU IMOVINU: Zdravko Marić je godinama uništavao Agrokor, sada je na putu da uništi odnose Hrvatske sa susjedima!

image_pdfimage_print

 Hrvatski ministar državne imovine Zdravko Marić je odlučio povući jedan od najkontroverznijih poteza u svom mandatu. Prema unisonoj ocjeni hrvatskih medija, Marić se svojim potezom izazvati nove političke trzavice sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, dok je investitorima ponudio ulaganje s priličnim pravnim rizikom.

U subotu je Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo oglas u kojem poziva ulagače na predaju ponuda za zakup 15 objekata turističke namjene i to na rok od 30 godina. Redom se radi o bivšim radničkim odmaralištima za vrijeme socijalizma. Većina oglašenih objekata se nalazi u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan je objekt na Rabu, u Biogradu na moru i Slanome.

Početne cijene godišnjeg zakupa su niske u odnosu na izvrsne lokacije objekata. Ukupno za sve objekte, ministarstvo godišnje planira uprihoditi barem 988.000 kuna. Hrvatski mediji navaode primjer vile koja je samoa šest metara od mora u Gradcu, površine 368 kvadratnih metara, ponuđene za 7.360 kuna godišnje. Međutim, osim što se radi o prilično ruiniranim prostorima, problem je što svi ti objekti nisu vlasništvo Republike Hrvatske, nego većinom Bosne i Hercegovine ili njenih fitmi i sindikata, a manjim dijelom i srpskih. Ministar Marić je oglasio zakup čak tri objekta koji u ovom trenutku prodaje Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je na prijedlog ministrra Marića usvojila novi zakon o upravljanju državnom imovinom koji je omogućio aktiviranje imovine koja skoro tri decenije stoji zapuštena i opustošena.

-Ti objekti ugrožavaju sigurnost i zdravlje i građana i turista jer se nalaze uglavnom na samoj obali – kratko je odgovorio Marić na upit hrvatskih novinara.

Zakon o upravljanju državnom imovinom usvojen u maju jasno propisuje da do “sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja, Ministarstvo je ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili neki drugi oblik raspolaganja nekretnine do najviše 30 godina”. Nadalje se navodi da te nekretnine mogu biti upisane i kao društvena imovina ili općenarodna imovina s pravom korištenja onih koji u Hrvatskoj nemaju sjedište i pravnu osobnost.

Zakon je krojen upravo za ove objekte jer u zemljišnim knjigama stoji da ih koriste ili su vlasništvo sindikata, poduzeća iz BiH iSrbije. Već i sama imena tih nekretnina su relikt nekih drugih vremena i pokazuju ko na njih polaže pravo. Primjerice, tu su odmarališta”Saobraćajac”, “Građevinari”, “Robna kuća Beograd”, “Partizan”, “Pionir”, “Trgovci”, “Đuro Salaj”….

Problemi te imovine nisu riješeni međudržavnim ugovorima, a za neke objekte se vode i sporovi u matičnoj državi. U Srbiji se pitanje bivših radničkih odmarališta u Hrvatskoj povremeno otvori, a ima ih i više nego što je sad oglašeno.

Direktora Agencije za privatizaciju Federacje BiH Amira Bekrića je oglas iznenadio iako kaže da je bilo najava da bi se to moglo dogoditi. Bekrić je za hrvatske medije objasnio da su dva oglašena objekta, Valter Perić i Đuro Salaj, knjižno vlasništvo Elektroprivrede BiH na koje pravo polaže Federacija BiH, te su ih zato oni procijenili i stavili na prodaju još prošle godine. Vila Bosanka je vlasništvo Željeznica Federacije i također su je procijenili i spremili za prodaju. Ostale nisu pod njihovom ingerencijom jer sindikati polažu pravo.

– Van pameti je to što će sada Hrvatska dati te objekte u zakup. Razumijem da je Hrvatska suverena država i da može donositi svoje zakone, ali mi ćemo reagirati prema svim tijelima BiH, od predsjedništva do Ministarstva vanjskih poslova da pošalju protestnu notu zbog takvog poteza – kazao je Bekrić.

Podsjećamo, ljetos je ministar pravde BiH Josip Grubeša jasno u pismu Hrvatskoj vladi ustvrdio da bi bilo kakvo otuđenje imovine BiH bilo nevažeće, te je pozvao da se spor riješi bilateralno.

Puno žešće su na usvajanje zakona reagirali predstavnici sindikata jer su predvidjeli da će se upravo dogoditi ono što je sada uradio ministar Marić.

– To je pljačka države nad drugom državom – rekao je u maju za bosanske medije Miralem Terzo, predstavnik sindikata građevinara koji se bori za imovinu u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, uprkos niskoj cijeni zakupa, potencijali ulagači u nekretnine koje je oglasio ministar Marić će biti suočeni s pravnim rizikom. Ako pristanu na zakup na 30 godina, urede ruševna odmarališta, a onda se promjeni vlasnik, pitanje je kako će se njihova ulaganja.

KO JE MINISTAR MARIĆ

Hrvatski ministar Zdravko Marić dolazi iz Agrokora gje je radio od 2012. godine, kada ga je Todorić postavio za izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Četiri godine bio je zadužen za međunarodno financiranje koncerna i odnos s investitorima. Upravo za onaj dio poslovanja koji se pokazao najproblematičnijim za Todorića i gdje je žarište potresa koji je do temelja uzdmao Agrokor.

BoljaBosna.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na alatnu traku