Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Bosanci i Hercegovci na udaru paklenih vrućina | Očekuju nas tropske noći, na ozbiljnije "hlađenje" ćemo pričekati
Bosanci i Hercegovci na udaru paklenih vrućina | Očekuju nas tropske noći, na ozbiljnije "hlađenje" ćemo pričekatiŽiva na termometrima u Bosni i Hercegovini i narednih dana prelazit će 30 stepeni, a prema najavama meteorologa, do kraja juna temperature će se kretati i do 35 stepeni s povremenim pljuskovima. Bosanci i Hercegovci jučer su se „kuhali“ u još jednom toplom danu. Izuzetno toplo bez padavina bilo je u većem dijelu naše zemlje, a najviša temperatura u 14 sati zabilježena je u Mostaru, 35 stepeni. Stepen manje u 14 sati bilo je u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru, Rudom, Sanskom Mostu i Stocu, u Višegradu i Doboju bilo je 33, u Bihaću, Foči, Neumu i Tuzli 32, a u Sarajevu, Trebinju i Jajcu izmjeren je 31 stepen. Visoke temperature najavljene su i za narednih nekoliko dana.

Jači pljuskovi Iako su do kraja sedmice moguće i padavine, ali samo kratkotrajni lokalni pljuskovi, prema najavama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na ozbiljnije „hlađenje“ ćemo pričekati. - Do kraja mjeseca u Bosni i Hercegovini očekuju se slične vremenske prilike kao u proteklom periodu. Nestabilno uz moguće padavine, lokalno i jači pljusak. Temperature zraka u jutarnjim satima kretat će se od 15 do 20 stepeni u Bosni, a u Hercegovini od 18 do 23. Maksimalne temperature dostizat će vrijednosti do 33, a u Hercegovini do 35 stepeni – kazao je za „Avaz“ meteorolog Dženan Zulum. U ljetnom periodu nisu neuobičajene ni tropske noći. Kako nam je pojasnio Zulum, tropska noć nastaje kada minimalna temperatura ne padne ispod 20 stepeni tokom 24 sata, bez obzira na to kolika je maksimalna. - U junu smo imali nekoliko tropskih noći, tri u Mostaru i Bihaću, dvije u Gradačcu i jednu u Sanskom Mostu – kazao je Zulum. Milenijski rekordi Prema prognozama, danas temperatura neće pasti ispod 20 stepeni u Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru i Trebinju, pa se u ovim gradovima može očekivati tropska noć. Osim u Sarajevu, u svim drugim gradovima oboreni su temperaturni rekordi u ovom mileniju, kazao je za naš list meteorolog Željko Majstorović. Rekord drži Mostar kada je 1902. godine izmjereno 46,5 stepeni. Dosta sušna i topla ljeta bila su 2007. i 2012., kada su oboreni mnogi temperaturni rekordi. - Ni u Mostaru nije oboren 100-godišnji rekord, ali je bilo toplo. Uglavnom, rekordne temperature su iznad 40 stepeni. U posljednjih 17 godina, rekordnih temperatura zabilježeno je deset. Posljedica klimatskih promjena jeste i rast prosječnih temperatura - kazao je Majstorović.

Rekordne temperature zabilježene posljednjih godina

43,1 stepen u Mostaru 2007. godine

41,4 stepena u Banjoj Luci 2007. godine

40,5 stepeni u Tuzli 2012. godine

40,4 stepena u Zenici 2007. godine

40 stepeni u Bihaću 2012. godine

39,8 stepeni u Gradačcu 2000. godine

39,3 stepena u Bugojnu 2007. godine

37,6 stepena u Livnu 2005. godine

Kakvo će vrijeme biti u julu

Početkom jula zadržat će se nestabilno vrijeme s povremenim pljuskovima. Minimalne temperature zraka kretat će se od 12 do 17 stepeni, a u Hercegovini od 16 do 21, dok će dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 30, a na jugu naše zemlje i do 33.Autor: A. ČENGIĆ
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.
Del P