Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud
Del P

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Bilećka Careva džamija stara je 122 godine i opet je među najmlađim u Hercegovini
Bilećka Careva džamija stara je 122 godine i opet je među najmlađim u Hercegovini Gradska, Obradovića ili Careva džamija u Bileći sagrađena je 1895. godine na temeljima neke manje džamije.

Zemaljska vlada

- Gradska džamija u Bileći jedna je od mlađih džamija u čitavom području Hercegovine, a spada i u unikate arhitektonskog rješenja iz tog vremena. Njen projekt potpisuje, naime, austrougarski arhitekta. Gradnju je finansirala tadašnja Zemaljska vlada sa 50 posto, a 50 posto vjernici - kaže glavni imam za Bileću i Gacko Sadet ef. Bilalić.

Dodaje da je interesantno da je uporedo s gradnjom ove džamije građena i pravoslavna crkva u Bileći, također sredstvima Zemljske vlade i vjernika.

- Džamiju su prvobitno počeli graditi od neobrađenog kamena, ali kada su bilećki Bošnjaci vidjeli da se crkva gradi od klesanog kamena, i oni su zatražili od cara Franje Josipa isto i za džamiju, što im je i dozvoljeno. I sada se na džamiji vide tri kamena koja su prva ugrađena. Car Franjo Josip po izgradnji džamije poklonio je jedan ćilim, koji se u džamiji čuvao sve do 1993. godine, kada je džamija zapaljena - govori efendija Bilalić.


Dodaje da je obnova džamije počela 2007., a završena četiri godine poslije. Prvi put bajram-namaz klanjan je za Kurban-bajram 2012. godine, a predvodio ga je Husein efendija Hodžić.

Kako nam je potvrdio efendija Bilalić, u planu imaju i gradnju kancelarije Medžlisa Islamske zajednice Bileća u dvorištu džamije.

Rampa za invalide

Careva džamija je specifična po tome i što ima lift, odnosno pristupnu rampu za osobe s invaliditetom. Projekt su proveli Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama iz Trebinja "Sunce nam je zajedničko", Općina Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena općine Nikšić, a finansiran je iz IPA fondova prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Fatini ključevi
Ključevi Gradske džamije nalaze se kod nane Fate Jaganjac, koja stanuje u neposrednoj blizini, a koja, kako kaže, često otključa vrata, čisto da se prozrači, te upali kandilje.

- Nemam nekog posla, radim ono što mogu. Neka se vidi i oni koji prođu kroz Bileću, neka vide da ima neko da pali kandilje – kaže ona.

Udar groma

Za historijat bilećke džamije veže se još jedna interesantna činjenica. U Hercegovini su, naime, poznati udari gromova pa je tako jedan pogodio i džamiju i srušio dio zvani “kaca”. Dio je poslije nadozidan, ali je munara ostala kraća za metar pa je tako i obnovljena, jer kada se izbroje redovi kamena na munari na starim fotografijama do balkona, identično je i sada.

Izvor: Avaz.ba
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.