Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Bilećka Careva džamija stara je 122 godine i opet je među najmlađim u Hercegovini
Bilećka Careva džamija stara je 122 godine i opet je među najmlađim u Hercegovini Gradska, Obradovića ili Careva džamija u Bileći sagrađena je 1895. godine na temeljima neke manje džamije.

Zemaljska vlada

- Gradska džamija u Bileći jedna je od mlađih džamija u čitavom području Hercegovine, a spada i u unikate arhitektonskog rješenja iz tog vremena. Njen projekt potpisuje, naime, austrougarski arhitekta. Gradnju je finansirala tadašnja Zemaljska vlada sa 50 posto, a 50 posto vjernici - kaže glavni imam za Bileću i Gacko Sadet ef. Bilalić.

Dodaje da je interesantno da je uporedo s gradnjom ove džamije građena i pravoslavna crkva u Bileći, također sredstvima Zemljske vlade i vjernika.

- Džamiju su prvobitno počeli graditi od neobrađenog kamena, ali kada su bilećki Bošnjaci vidjeli da se crkva gradi od klesanog kamena, i oni su zatražili od cara Franje Josipa isto i za džamiju, što im je i dozvoljeno. I sada se na džamiji vide tri kamena koja su prva ugrađena. Car Franjo Josip po izgradnji džamije poklonio je jedan ćilim, koji se u džamiji čuvao sve do 1993. godine, kada je džamija zapaljena - govori efendija Bilalić.


Dodaje da je obnova džamije počela 2007., a završena četiri godine poslije. Prvi put bajram-namaz klanjan je za Kurban-bajram 2012. godine, a predvodio ga je Husein efendija Hodžić.

Kako nam je potvrdio efendija Bilalić, u planu imaju i gradnju kancelarije Medžlisa Islamske zajednice Bileća u dvorištu džamije.

Rampa za invalide

Careva džamija je specifična po tome i što ima lift, odnosno pristupnu rampu za osobe s invaliditetom. Projekt su proveli Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama iz Trebinja "Sunce nam je zajedničko", Općina Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena općine Nikšić, a finansiran je iz IPA fondova prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Fatini ključevi
Ključevi Gradske džamije nalaze se kod nane Fate Jaganjac, koja stanuje u neposrednoj blizini, a koja, kako kaže, često otključa vrata, čisto da se prozrači, te upali kandilje.

- Nemam nekog posla, radim ono što mogu. Neka se vidi i oni koji prođu kroz Bileću, neka vide da ima neko da pali kandilje – kaže ona.

Udar groma

Za historijat bilećke džamije veže se još jedna interesantna činjenica. U Hercegovini su, naime, poznati udari gromova pa je tako jedan pogodio i džamiju i srušio dio zvani “kaca”. Dio je poslije nadozidan, ali je munara ostala kraća za metar pa je tako i obnovljena, jer kada se izbroje redovi kamena na munari na starim fotografijama do balkona, identično je i sada.

Izvor: Avaz.ba
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.
Del P