Ne ponovilo se: Na današnji dan započela je agresija HVO-a na Mostar

Svirena koja je značila opasnost, paljba i proglas HVO-a čitan putem razglasa i radija od strane Zlate Brbor, označili su početak agresije HVO-a na Grad Mostar na današnji dan 1993. godine.

Bio je to jedan od najtežih dana u historiji grada na Neretvi, dan početka ludila koje ga je u narednim mjesecima kataklizmički uništilo. Nehrvatsko stanovništvo pozvano je istog jutra da na prozore ili balkone okači bijele čaršafe kao znak predaje, a sistemski su bojovnici HVO-a išli od vrata do vrata i hapsili svo nehrvatsko stanovništvo, koje je kasnije završavalo u logorima Heliodrom, Gabela, Dretelj, Vojno.

Bio je to početak jedne od najbrutalinijih i najsurovnijih agresija u modernoj historiji ratovanja. Istog dana započeo je napad na komandu 4. korpusa Armije RBiH, smještenu u zgradi Vranica u kojoj su se u trenutku napada nalazili pripadnici Armije RBiH, od kojih su trinaestorica kasnije uhapšeni, mučeni i zvjerski ubijeni, pa bačeni u masovne grobnice.

Za ovaj zločin po četvrti put se pred Kantonalnim sudom u Mostaru sudi Erhardu Pozniću, Ivanu Škutoru i Mati Aničiću, dok se prvooptuženi Željko Džidić nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj. Haaški tribunal za udruženi zločinački poduhvat u novembru prošle godine osudioje šestorku HVO-a na čelu sa Jadrankom Prlićem na kazne od deset do 25 godina.

Mostarci koji su na branjenom dijelu grada proveli dane agresije svjedoci su nehumanih uslova življenja bez hrane, vode, struje, pod konstantnom paljbom s položaja HVO-a. Ogroman je broj žrtava pao u periodu do potpisivanja Washingtonskog sporazuma, a posebno teško bilo je u prvim mjesecima do deblokade grada i osvajanja Sjevernog logora 30. juna 1993. Mostarci su do tog dana živjeli u obruču, s potpunom neizvjesnošću, zebnjom i strahom. Pet mjeseci nakon deblokade projektilima ispaljenim s položaja HVO-a srušen je najvrijedniji kulturno-historijski spomenik u gradu i državi, Stari most, koji je obnovljen u ljeto 2004. godine.

Povodom obilježavanja godišnjice ubistva zarobljenih vojnika i oficira u danas će se na mezarju Šehitlucima proučiti dova šehidima i odati počast poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH. Ovaj datum u Mostaru se obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

Komentari

Komentari

Leave a Reply