Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud
Del P

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

cBlog's
cBlog List »» cblogs by Admin »» Manipulacija
Admin has 12 cBlog's
Manipulacija
Manipulacija

Manipulator govori, ali ne komunicira autentično. Bolje rečeno, svoje poruke iznosi jednostrano i ironično. Izobličuje i interpretira ono što ste rekli, a da se i ne savjetuje s vama kako bi provjerio je li tačno prenio vaše namjere i misli.
Izbjegava rasprave koje ga zamaraju, bilo fizički, bilo verbalnim izvrtanjima (smisla i značenja) koja vam ostaju tajnovita. Ne postavlja jasno svoje zahtjeve i više voli postaviti obrnuto pitanje zaključujući sam na osnovu vašeg odgovora. U istom nizanju misli, njegovi su odgovori daleko od toga da budu jasni. Tokom kakve rasprave, pravi je umjetnik u zavlačenju, što u raspravi ne dopušta drugima samo da na kraju bude u pravu. Ne podnosi nikakvu napomenu, nikakvu kritiku, nikakvo vaše odbijanje. Ako šuti, sigurno nešto smišlja, ili računa! Kritike, pa i blage, izazivaju u njemu tjeskobu koju nastoji prikriti tako što vam upućuje zajedljive primjedbe.
Osjeti li se izdanim ili pomisli li da neće postići svoj cilj, može i prijetiti. U obitelji ili u ljubavnoj vezi, manipulator pribjegava prijetnjama o samoubistvu. Prisiliće vas da mu iskažete ljubav.
Sve veća sumnja, s dolaskom novog člana (manipulatora) u društvu, porodici ili među grupom prijatelja mogla bi vas natjerati da začepite uši i zatvarate oči. Manipulator je „uznemiren“ među ljudima koji se dobro slažu. Trsi se da pobudi sumnju, nesporazume u nekoj grupi, drugim riječima, sije razdor. Nesuglasje se javlja malo po malo i vrlo često niko ne može shvatiti šta mu je uzrok. Je li manipulator hirovit? Svakako. Svim je manipulatorima zajedničko to da vrlo lako mijenja ponašanje, govor i mišljenje, čak i odluke, u zavisnosti od toga s kojom su osobom. Mimika, osmijeh, čak i intonacija u manipulatora mogu se za tren promijeniti. Samo njegovi najbliži mogu shvatiti tu čudnu i iznenadnu promjenu. Kao da nikakvi osjećaji i emocije što pokreću te reakcije nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Takođe, manipulator jedan dan može izlagati o nečemu, a za tri dana o istoj temi iznijeti potpuno suprotne prijedloge. Objavite li da je proturječan u svojim iskazima, očekujte od njega kategorično poricanje promjene mišljenja, a osobito budite spremni na to da će vam prigovarati kako ga prvi put niste pomno slušali. Bez svjedoka, izraziće i sumnju u vaše sposobnosti da nekoga uopšte i slušate. Manipulator je pravi čarobnjak u laganju. Čini se da ni sam nije svjestan o čemu sve i koliko laže i glumata. To pak ne znači da on nije nikada svjestan što zapravo čini!
Prema mnogim istraživanjima, većina je manipulatora svjesna svoje moći i uticaja na druge. Ali svi nisu svjesni posljedica, često razornih psihičkih posljedica za sve koji ih okružuju. Kad su odsutni, manipulatori ne mogu ni zamisliti što se sve može reći o njihovu paradoksalnom djelovanju. Oni i ne pomišljaju da bi njihove ubojite primjedbe, njihove laži, iznenadne promjene ponašanja i mišljenja mogli donijeti tolike posljedice. Nije im ni na kraj pameti da zbog njih pojedine osobe pate od nesanice, često plaču, previše su tjeskobne i boležljive. Zbog svoje egocentričnosti, tog snažnog hendikepa, ne mogu sebe zamisliti na mjestu drugih i shvatiti ih. Često govore jedno, a rade nešto posve drugo. Djeluju kao da vjeruju u ono što govore. Ta potreba da o sebi stvore najpozitivniju moguću sliku pokreće ih u njihovom djelovanju. Pritom su sva sredstva dopuštena. Da bi bili što uvjerljiviji, prvi će braniti moralne i socijalne principe, služeći se pritom aforizmima i svakovrsnim citatima te etikom koja im naročito nedostaje.
Čini se da su manipulatori svjesni svojih djela i njihovih posljedica na okolinu.

(Izabel Nazar-Aga, autor knjiga Manipulatori su među nama i Manipulatori i ljubav)
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Odlicno! Odlicno! 100% [1 Ocjena]
Veoma Dobro Veoma Dobro 0% [Nema ocjena]
Dobro Dobro 0% [Nema ocjena]
Prosjecno Prosjecno 0% [Nema ocjena]
Lose Lose 0% [Nema ocjena]