“Hoću da moje dijete misli svojom glavom”: Stotine prosvjetnih radnika protestovalo u Sarajevu

U Sarajevu je danas održan protest prosvjetnih radnika, kojima su podršku pružili i pojedini roditelji.

Prosvjetni radnici traže od nadležnih institucija kvalitetnije reforme, ukidanje mjera štednje i poštivanje kolektivnih ugovora.

Prosvjetni radnici, ali i pojedini roditelji okupili su se u 12 sati ispred Vječne vatre, a kolona je nastavila prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo.

Oni su uz brojne transparente poput “Država se gradi ulaganjem u obrazovanje”, “Hoću da moje dijete misli svojom glavom”, “Za stručno usavršavanje”, “Želimo da podučavamo djecu, a ne da se bavimo statistikom”…naglasili svoje zahtjeve.

Učesnici protesta tražili su kvalitetnije reforme koje će prije svega djecu staviti u fokus obrazovnog sistema, javlja “Anadolu Agency”.

Samra Feriz u obrazovanju radi već 20 godina, a na proteste je izašla zbog, kako je kazala, ideje dobra.

“Ideja dobra je ideja kada činite dobre stvari, a dobre samo možemo činiti za našu djecu, naše učenike. Svaka reforma ima svoj cilj i svoje dobro i u reformu moraju biti uključeni stručni ljudi iz baze, koji su godinama proveli svoj radni vijek uz učenika”, kazala je Feriz.

Poručila je da reformama žele djecu spasiti od “nebuloznih sadržaja i prevelikih opterećenja”.

“Moramo nastavnike, učenike spasiti od strašnog stresa kojeg zajedno s učenicima i roditeljima proživljavaju. Ovo nije samo priča nas, već cijele države i društva. Zato vas molim – roditelji, nane, bake, deke, djeco, omladino, uključite se svi. Jer ovo je naša zemlja i mi imamo šansu da je mijenjamo. Moramo mijenjati BiH koja će postati po mjeri svakog djeteta, učenika, uposlenika, radnika, čovjeka…”, poručila je Feriz.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo Elvir Kazazović tokom protesta održao je konferenciju za medije, na kojoj je poručio da se pregovori sa sindikatom neće se vršiti preko pritisaka i medijskog spinovanja.

“Mi moramo pregovarati. Razgovor sa sindikatom ne može biti na galami, provokacijama, medijskim spinovanjima već na snazi argumenata. Ovo je jako ozbiljna vlada koja je zatekla jako teško stanje. To prosvjetni radnici znaju. Mi smo zatekli haos, svi su solirali, sve škole, svi su tako nastupali. Trebala nam je godina da to dovedemo na nulu i da krenemo u ozbiljne reformske procese, međutim za ove zahtjeve neophodna su i novčana sredstva”, rekao je Kazazović.

Dodao je da njegovo ministarstvo pruža podršku prosvjetnim radnicima da se normiraju na jedan bolji način kako bi se zaštitila njihova prava.

“To nije lako uraditi, jer nemamo poseban ekonomski razvoj i razvoj budžeta da bi se mogla neka posebna sredstva uložiti”, rekao je Kazazović.

Široku obrazovnu reformu, kurikularnu reformu, usaglašavanje normi sa evropskim trendovima obrazovanja i stvaranje općih uslova za kvalitetno obrazovanje podržava i Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Kako su naveli, oni daju podršku uposlenicima u školama da ostvaruju svoja prava, sa tendencijom za općenito bolje društveno vrednovanje nastavničke profesije.

Vijeće roditelja je u dosadašnjem periodu, putem različitih komunikacijskih kanala, vršilo kontinuirani pritisak na kreatore politika u sektoru obrazovanja, u svrhu unapređenja dobrih rješenja u obrazovanju, ali i kako bi se spriječili ili umanjili efekti loših rješenja.

“Interesi učenika trebaju i moraju biti prioritet. Želimo sistem prilagođen njima i njihovom najboljem interesu, iz čega proizlazi bolje i zdravije društvo te bolja i uspješnija Bosna i Hercegovina”, naveli su iz Vijeća roditelja.

Smatraju da su štrajkovi ili protesti, posebno u ovom periodu, nedjelotvorni i bez prave svrhe, te da je neophodno kroz razgovor i snagom argumenata dolaziti do rješenja koja su u interesu svih, ali prvenstveno učenika u Kantonu Sarajevo.

 

Komentari

Komentari

Leave a Reply