Kako roditelji treba da postupaju tokom razvoda

Na skali životnih situacija koje uzrokuju najveći stres, razvod je na drugom mjestu, odmah nakon smrti najbližih ljudi. Utjecaj razvoda na djecu također je nešto što ne smijemo zanemariti i zanijekati. Štoviše, snažan razvod može ozbiljno i trajno utjecati na djecu.

Stoga, na pretpostavku da je razvod neizbježan, moramo se zapitati što možemo učiniti kako bismo djeci olakšali prevladavanje i prihvaćanje nove situacije. Ispod teksta pročitajte savjete o tome kako postaviti i pomoći vašoj djeci.

Dajte djetetu tužno i shvatite da mu je teško
Često su odrasli pripisivali pažnju djece u potrazi za pažnjom ili osjećaju da nisu ni svjesni onoga što se događa. Greška! Osjećaji djeteta vrlo su jaki, ali ih pokazuju na drugačiji način od odraslih – ponašanjem i fizičkim simptomima. Nemojte ih podcjenjivati ​​i minimizirati situaciju jer misle da će im to olakšati (“to je ništa strašno”). To će ih samo zbuniti. Odrasli pomažu djeci da definiraju svoje osjećaje (riječi se osjećaju ozlijeđene, zabrinute, bespomoćne …). Ako ne znaju kako pokazati emocije i “zdravo čujete”, potražite stručnu pomoć. Izgubljene, zarobljene emocije mogu dovesti do ozbiljnijih problema.

Komunicirajte tu poruku zajedno i budite spremni za pitanja i podneske
To će učiniti dijete svjesno da ozbiljno shvatite roditeljsku ulogu koja će im dati sigurnost. Uvjerite se da su njihovi osjećaji odvoje od objašnjenja koje pružaju djetetu – smireno i racionalno objasniti im da ste bili otuđeni i da je to odluka od strane odraslih, a to će za njih uvijek biti njihova majka i otac koji ih vole i tu su za sve što vam treba. To će smiriti strašnu misao fizičke razdvojenosti. Pažljivo odaberite vrijeme koje ćete im reći. Najbolje je biti kad nemaju puno predanosti u nadolazećim danima i kada će biti mjesta za puno pitanja, plač i zbrku. Budite uvijek tamo da im odgovorite i slušajte ih.

Kako odrastaju, pojavit će se nova pitanja i načini razumijevanja. Pružite im informacije koje su u skladu s njihovom dobi. Ono što nije u skladu s bilo koje dobi, da je ružno govoriti o svom nedavnom partnera politike preljuba, alkoholizam i financijskih problema … To će biti uvedena samo u zbrci – pitati kome roditelji možda ne sviđa. Dajte djeci odgovore koji imaju smisla i ostavite svoj bijes i tugu zbog razgovora s prijateljima.

Budite emocionalno dostupni
Nemojte zanemariti dijete zbog emocionalne nevolje, ona mora znati da ste tamo za njega. Postoje i slučajevi u kojima roditelji, uključeni u izgradnju novog života, stavljaju svoju roditeljsku ulogu u drugačiji plan. Nemojte dovoditi vaše dijete u situaciju u kojoj se možete boriti za svoju pažnju, jer bi se moglo pretvoriti u različita ponašanja! Ako primijetite da se ne može posvetiti djetetu na odgovarajući način za njihovu depresiju, u svakodnevnom životu uključuju baka, deka, tetka, ujak i druge značajne odraslih, jer dijete mora znati da ne samo.

Izgradite sliku dobrih roditelja
Sjetite se lijepih stvari i trenutaka kada ste bili sretni. Djeca vole ljubiti oba roditelja i znati da su plod ljubavi. To će se razvijati i dobar imidž o sebi, a imaju osnovu za održavanje dobrog odnosa s oba roditelja, bez sumnje, koji se usudio voljeti, a da će, ako vam se sviđa i, na taj način povrijediti bilo koje od njih.

Dijete bi uvijek trebalo biti dobrodošlo u oba domova
Boravak s oba roditelja trebao bi biti što ugodniji. Stvorite zajedničke aktivnosti i bolje se ispunite zajedno. Ako dijete želi, primjerice, otišao tata i ispred vikenda, ne poriču da se njemu i strogo se pridržavaju sudskih odluka, ako to neće bitno poremetiti dnevne obaveze. Sve to će uvjeriti dijete da su oba roditelja dobro nosila novu situaciju i da im nije stalo.

Složite se o odgoju
Često se događa da odrasle osobe koriste djecu zbog njihove povrede da se “vrate” i brinu za svog bivšeg partnera ili da dobiju djetetovu naklonost. Dakle, roditelj može zatražiti da lokalnim uredima čim dođe kući iz škole, a kad je dijete s drugim roditeljem kuće ostaje poništiti. Jedan roditelj može postaviti pravilo da dolazi iz grada u određeno vrijeme ili da provede pola dana na računalu, dok je u drugo vrijeme neograničeno. Roditelji moraju biti dosljedni, jer većina pitanja postavljaju ista pravila i ostavljaju svoje frustracije na stranu kada je riječ o djeci! Djeca će također biti jednostavnija kada ne moraju ponovno prilagoditi i procijeniti situaciju

Shvatite da dijete ima pravo živjeti
Kada odrastu i ulaze u adolescenciju, djeca počinju postati neovisna. Roditelji mogu kriza koja će ionako ograničeno vrijeme na raspolaganju s djetetom, učiniti još više skratiti. Dijete će, na primjer, imaju potrebu za boravak tijekom vikenda s roditeljem s kojim živi, ​​kako ne bi propustili rođendan s drugim prijateljima ili izvan mjesta. Shvatite ovo, prilagodite se i napravite kompromise. Inzistirajući na zajedničkom vremenu, samo ćete gurati dijete od vas. Dajte djeci da izgrade svoje živote.

Ne prepoznajete svoje dijete s novim partnerima prerano
Dijete treba puno vremena da se navikne na samom činjenicom da su roditelji razvedeni i usvojiti novi način života. Većina djece nikada zapravo ne prihvaćaju, a kao odrasli često definiraju da je njihova najveća želja bila i ostati da imaju oba roditelja pod istim krovom. Nemojte to učiniti još teže za ovu pozornicu i činjenicu da već postoje neki novi ljudi kojima trebate posvetiti i s kim ćete podijeliti svoju pozornost. Posebno ih ne opterećujte s ne-ozbiljnim odnosima. Reakcije na nove partnere bit će različite, i razumjeti za to. Kako bi se dijete bolje bavilo i prihvatilo cijelu novu situaciju, kao i sve zbrke takvog osjećaja, nemojte zanemarivati važnost psihološke podrške. Bit ćete im zahvalni kad odrastu – jer im je netko s kim razgovarao i tko ih je mogao razumjeti.

Autor: Mr. Andjela Zlatković