Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Tekstovi i clanci
Tekstovi: Sevdalije - Biografije
Beba Selimovic - Biografija
Izeta Beba Selimović je jedna od popularnih i najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH. Rođena je 1939. godine u Trebinju. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna. Mnogi su je nazivali "Dama sevdaha" zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu.

Emina Zecaj
Emina Zečaj ikona je bosanskohercegovačkog ženskog sevdaha, ali u društvu nekolicine drugih dama koje povezuje ovaj muzički stil, Zečajevoj pripada posebna pozicija. Ova je dama, naime, zaslužna za razvijanje, njegovanje i konačno potvrđivanje ženskog pjevanja uz saz.

Hanka Paldum - Biografija
Hanka Paldum, ustoličena diva sevdaha i narodne muzike, zvijezda je koja već tri decenije sija punim sjajem u samom vrhu estradnog neba na prostorima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije .

Husein Kurtagic - Biografija
Husein Kurtagić je rođen 29.01.1938. godine u selu Bihovi kod Trebinja. Bio je osmo dijete oca Asima i majke Ćerime. Potiče iz siromašne porodice, koja je bila mnogobrojna, a otac i majka su se bavili poljoprivredom, . proizvodnjom duhana, grožđa i bostana. Kada je izbio Drugi svjetski rat, 1941. godine, Kurtagići su se preselili iz sela u grad. 1945. godine Husein je izgubio vid, igrajući se sa svojim vršnjacima bombom zaostalom iz rata.

Muhamed Mujkanovic - Biografija
Muhamed Mujkanović, jedan je od najboljih interpretatora bosanske sevdalinke i vrhunski izvođač i kompozitor novokomponovanih narodnih pjesama.

Nedzad Salkovic - Biografija
Nedžad Salković (1. juni 1940. Tuzla, BiH), jedan je od naših najpoznatijih interpretatora sevdalinke. Pjesma, posebno sevdalinka, od njegove je najranije mladosti njegov životni saputnik, ili kako ima običaj da kaže To je moj dobri Ahbab. Po mnogima pripada u jednog od najboljih tumača muzičke filozofije bosanske sevdalinke. Zbog svog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici i pred TV kamerama kolege su ga često zvale princom bosanske sevdalinke.

Omer Pobric - Biografija
BIOGRAFIJA OMERA POBRIĆA Rodjen sam Tešnju 08.08.1945. godine od oca Safeta i majke Zlate. Osnovnu skolu završio i djetinjstvo proveo u rodnom Tešnju. Srednju školu završio na Ilidži, pokraj Sarajeva.

Safet Isovic - Biografija
Rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. Tokom drugog svjetskog rata napustio je rodnu Bileću kao izbjeglica sa svojim roditeljima.

Silvana Armenulic - Biografija
Rodjena je kao Zilha Barjaktarevic, 18. maja 1939. godine u Doboju. Bila je trece, od desetoro dece poslasticara Mehmeda Barjaktarevcca. Sa šesnaset godina otišla je kod tetke u Sarajevo i pocela da peva po kafanama. Umetnicko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Manago, ciji je film "Gorak pirinac", posebno volela.

Zaim Imamovic - Biografija
Zaim Imamović, rođen je 26. avgusta 1920. godine u Mrkonjić Gradu. Živio je u Travniku. Skoro sav svoj život proveo je u Sarajevu, a povremeno je odlazio u Počitelj na imanje, u svoju vikendicu. Iza njega su ostali kći Jasminka i sin Nedžad (poznati gitarista i pjevač) kao i unučad. Umro je u Sarajevu 2. februara 1994. godine.

Zehra Deovic - Biografija
Zehra Deović je rođena 09. decembra 1938. godine u Foči. U svom rodnom gradu Zehra je završila osnovnu školu i gimnaziju. Još kao mlada djevojka postala je članica fočanskog Omladinskog kulturno-umjetničkog društva "Jedinstvo", sa kojim je imala zapažene rezultate. S ovim društvom bilježi prve značajnije nastupe već od 1953. godine kada učestvuje na turneji po većim gradovima tadašnje Jugoslavije, gdje je imala priliku nastupati s tada glasovitim imenima, kao što su Vuka Šeherović, Sofka Lazarević i drugi.
Del P