Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud
Del P

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Tekstovi i clanci
Semsa Suljakovic
"Selo Misurići, gdje sam živjela do početka osnovne škole, nazivam odmila državom Misuri. U tom selu bilo je pet, šest kuća u kojima su živjeli uglavnom Suljakovići. Odrastala sam između tih pet, šest kuća čija su dvorišta dijelili voćnjaci, u kojima su uglavnom rasla stabla šljiva i trešanja. Uglavnom smo se igrali žmurke, sakrivali smo se iza plastova sijena i drveća kojeg je oko naše kuće bilo mnogo. Moji roditelji bili su strogi. Znalo se ko šta radi u kući. Imala sam ugodno djetinjstvo, bez obzira na činjenicu da su se moji roditelji rastali. Uglavnom je bila borba oko mene - otac me vukao na svoju, a majka na njenu stranu. Možda zbog toga što sam bila najstarije dijete", priča Šemsa.

Njeno bezbrižno djetinjstvo prekinuo je posao, jer je još kao trinaestogodišnjakinja počela pomagati mami u firmi.

"Bila sam najstarija, od šestoro djece, pa sam mami sa trinaest godina počela da pomažem u poslovima u preduzeću u kojem je tada radila. Majka je radila u Izvršnom vijeću i mene je vodila da joj pomažem kada se rade veliki poslovi. Do tada sam se selila najmanje dva puta. Svoje rodno selo napustila sam u drugom razredu osnovne škole i otišla u Jelah, kod Tešnja. U šestom razredu opet sam se s majkom preselila, ovaj put u Sarajevo kod djeda - u naselje Širokača. Bilo je to vrijeme kada nije bilo bitno školovanje, nego koje poslove znaš raditi u kući u kojoj živiš", priča Šemsa.


KARIJERA

Nakon deset godina života u Sarajevu, sasvim slučajno, ona se počinje baviti pjevanjem.

"Moj talenat se primjećivao još u školi. Uvijek bih prva naučila pjesmicu ili zamijenila učiteljicu na predmetu muzičkog vaspitanja. U mom naselju živjela je jedna pjevačica Sena, koja je bila udata za harmonikaša. Pozvala me jedne godine da izađem s njom u kafanu u kojoj je ona godinama pjevala. Sjećam se da su me nagovarali na taj izlazak: 'Hajde. Šta ćeš stalno u kući! Hajd' s nama'. Izašla sam u tu kafanu i na našem stolu bio je upaljen njen mikrofon. Pjevušila sam s njom spontano i kada se vratila za sto bila je oduševljena mojim glasom. Rekla mi je začuđeno: 'Kako ti pjevaš!'. Bilo me je u početku stid", kaže Šemsa, koja je s karijerom pjevača zvanično startala 1971. godine u restoranu vlasnika Josipa Softe u Nedžarićima.

Naime, nakon tog sudbonosnog izlaska s prijateljicom Senom, njena karijera krenula je uzlaznom putanjom.

"Sutradan, nakon tog izlaska, gazda mi je rekao da odlično pjevam i da hoće sutra da me vidi s mikrofonom u ruci. Pristala sam i taj dan, dobro se sjećam, tada najslušanije pjesme napisala sam na jedan papir, kako se ne bih obrukala na prvom nastupu. U početku sam pjevala sa sveskom u ruci i mic, po mic, moja karijera je napredovala", priča Šemsa. A svoj novi posao godinama je krila od svojih.

"I mama je bila izrod u familiji, jer je u to vrijeme bilo sramota rastati se. Prvo je mati obrukala familiju, onda sam ja nakon nje postala izrod u istoj. Ipak, poslije su svi bili ponosni na mene kad sam radila svoj posao dobro", kaže Šemsa.

I sama je postala majka, još 1967. godine, prije nego što je kročila u svijet muzike.

"Imala sam 18 godina. Zabavljala sam se s jednim muzičarem. Bilo je svega, i svađe, i tuče, i rastavljanja. Odlično smo funkcionirali sve dok se nije pojavila ljubomora. Mladost - ludost. Iz te veze rodio se sin", objašnjava Šemsa.

O "JUŽNOM VJETRU"

Nakon sedam godina pjevanja u kafani prvu singlicu snimila je sa Šabanom Šaulićem i Radetom Vučkovićem.

"Ali, ni tada nisam napustila kafanu. Bila sam se navikla na taj tempo, nisu me interesovali koncerti. Taj singl bio je zapažen, a niko nije znao ko je otpjevao pjesmu 'Otišla je ljubav s našeg kućnog praga'. U tom periodu nije bilo reklama, koje su promovisale izdanja, a moja boja glasa ličila je na boju glasa Branke Stanarčić. Često su mi znali naručiti tu pjesmu, misleći da je Branka pjeva, a ne ja. I kad je otpjevam često su mi govorili: 'Svaka ti čast. Pjevaš je kao Branka'. Na to sam se često zezala s gostima kazavši im: 'Jesam li je dobro skinula'", priča Šemsa.

Do 1981. godine pjevala je u restoranima, dok nije srela Miodraga Ilića.

"On je svirao na mojoj prvoj singlici, jer je tada bio član orkestra Ace Stepića. Kazao mi je da se raspitivao o meni i preko njegovog imenjaka i prezimenjaka, tada poznatog tekstopisca. Prilikom mog nastupa u Šapcu, njegov imenjak i prezimenjak mi je rekao da je Miodrag Ilić zainteresovan za mene. Uspostavili smo kontakt i 1981. godine postajem član 'Južnog vjetra'. S njima sam snimila prvi LP, 'Vjerna u ljubavi'. Tako je startala moja karijera", kaže Šemsa. Sjeća se brojnih koncerata, a posebno jednog u zatvoru u Foči.

"U publici sam vidjela jednog momka koji je imao tetovažu s mojom slikom na grudima. Taj momak dao mi je cvijet koji i danas čuvam", prisjeća se Šemsa.

Najljepše trenutke u karijeri doživjela je, kaže, upravo s "Južnim vjetrom". Nakon njihovog raspada jedno vrijeme nije snimala ništa.

"Bilo mi je žao kada smo se raspali. Jer su mi svi u 'Južnom vjetru' bili podjednako dragi. Nisam mogla da zamislim da ne postoji taj orkestar", sa sjetom kaže Šemsa. Napravila je pet godina pauzu i snimanje joj, kaže, nije nedostajalo, jer ima dovoljno hitova. Pjevala je, kaže, na humanitarnim koncertima širom svijeta. Ali, bez "Južnog vjetra".

"Tih pet godina predstavlja šupljinu u mom srcu i mozgu. To je najteži period u mom životu", povjerava Šemsa. Tokom ove godine ona će se vratiti u studio da snimi novi album.

"Vrijeme mi je da nešto izdam. Bit će to album prepun dobrih hitova poznatih bh. i srbijanskih tekstopisaca. Onda ću krenuti na promotivne koncerte širom svijeta", završava Suljakovićeva.

Ljubav prema životinjama
Folk dama voli životinje. Ima dva psa - pekinezera i dvije mačke.

"Jedno vrijeme živjeli su sa mnom pod istim krovom, ali kad su unučad došla na svijet, preselila sam ih u šupu i dvorište. Nedavno mi je snaha donijela jednu macu. Pokupila je s ulice. S obzirom da je još mala, živi sa mnom u kući u hodniku gdje sam joj namjestila dekicu na kojoj spava. U mojoj tašni uvijek ima hrane za pse i mačke. Kada na ulici vidim macu ili cuku iz tašne izvadim kesu i nahranim ih", kaže Šemsa.

Operisala nos i podočnjake
Šemsa se ne stidi otkriti da je uradila estetske korekcije na licu.

"Imala sam dvije korekcije na licu. Operisala sam nos i podočnjake. Imala sam devijaciju nosa, jer sam kao mala djevojčica bila živahna. Zbog te devijacije nisam mogla disati noću. A to je štetilo i mom poslu. Onda sam napravila korekciju i na podočnjacima. Naš posao je naporan - pjevate noću, često ne spavate zbog čega se i stvaraju podočnjaci. Uvijek bih uradila neku korekciju na licu. Ali, dizanje grudi ili rebara za mene je neprihvatljivo. Sada možeš kupiti dobar grudnjak koji će ti podići grudi"
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.