Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Tekstovi i clanci
20 Svjetskih najljepsih vodopada za posjetu
1. Plitvice Vodopadi

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj je dom nekih od najljepših slapova na svijetu, sa 16 kaskadnih jezera u kristalno čistom nijansama smaragda i tirkiza. Voda teče preko vapnenca i krede tijekom tisuća godina stvorili barijere, što je rezultiralo prirodne brane koje čine nevjerojatno fantastične slapove kao i rijeke i spilje.

2. Havasu Vodopadi

Najviše fotografisani vodopad u Grand Canyon, Havasu Vodopadi uranja preko vatreno crvene stijene, udruživanje u tirkizno more duboko u udaljenom području parka. Njegov gromoglasan urlik može se čuti iz udaljenosti od pola milje, ponavljajući sa zidova koje ga okružuju.
3. Iguazu Vodopadi

Ovi spektakularni padovi uz Iguazu rijeku na granici Brazila i Argentine protežu se preko dvije milje od kisnih-šumovitih litica, sa neverovatnih 275 pojedinačnih vodopada, što ga čini jednim od najvećih blaga zastaje dah na planeti. Kada baci pogled po prvi put, bivša prva dama Eleanor Roosevelt je uzviknula, "Poor Niagara!"
4. Gullfoss Vodopadi

Gullfoss Vodopadi ili Golden Falls na engleskom jeziku, jedan je na Islandu od najpopularnijih atrakcija. Ona ima dva različita kapi zaredom pod pravim kutom jedna prema drugoj, a proteže se cijelom širinom rijeke Hvítá. Na ljetno poslijepodne, vi ćete često vidjeti spektakularne duge u svojoj zvucnoj magli.
5. Angel Vodopadi

Venezuelin veličanstveni Angel Vodopadi su u svijetu najviše neprekinuti slap, oko 3212 stopa visoka, s jednim najduži pad na 2648 stopa. To baca vezano u planini duboko u ekvatorijalne prašume, s udaljenom području često umotan u oblacima i otkriva ovaj dragulj za nekoliko sretnika ovdje na jasnom danu.
6. McWay Vodopadi

McWay pada na kalifornijskoj Central Coast blizu Big Sur, možda nije toliko poznat kao neke, ali to je ništa manje spektakularno. Ovaj 80-fita slap Julia Pfeiffer Burns State Park baca sa stijene na pijesak na rubu Pacifika, koja teče tijekom cijele godine.

7. Burney Vodopadi

Ovi zapanjujući padovi na Burney Creek u McArthur-Burney Falls Memorijalni Drzavni Park u Kaliforniji su pod nazivom "Osmo Svijetsko Cudo" predsjednika Theodorea Roosevelta. voda urlajući dolazi iz podzemnih izvora iznad 129 metara pada sa gotovo konstantnim protokom od 100 miliona litara dnevno, čak i za vrijeme sušnih ljetnih mjeseci.

8. Kilt Rock Vodopad

Kilt Rock Vodopad juri niz čisto lice litice na Trotternish poluostrvu između Portree i Staffin na Isle of Skye u Škotskoj. Sa svojim vertikalnim bazalta kolonama formiranje nabora i raznim kamenjem depozita predstavlja obrazac, to je rekao da liči na škotski kilt.

9. Detian Vodopadi

Detian Falls (prevod: Virtuous Heaven vodopad) predstavlja klasični azijski pejzaž stjenovita sa izdancima visokim preko bujnih rižinih polja. Prostire se na granici Kine i Vijetnama, oni proizvode san-kao što je magla iznad nivoa od 300 metara širine kaskade na Quy Xuan rijeke.

10. Yosemite Vodopadi

Yosemite Falls u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji je najveci izmjereni vodopad u Sjevernoj Americi. Na 2425 fita od vrha gornjeg pada u bazu donjeg pada, to je šesti najviši vodopad na svijetu. Ona teče od novembra do jula, sa maksimalni protoci javljaju se u maju.

11. Manawaiopuna Vodopadi

Manawaiopuna Falls također se naziva i jure Falls zbog svoje glavne uloge u filmu "Jurassic Park." Nevjerojatno slikovit 360-fita visok slap koji se nalazi na otoku Kauai na Havajima zove se tajni slap, ali je u svijetu dobio uvid u to na velikom ekranu, ljudi su počeli stizati u stado da ga vide osobno.
12. Multnomah Vodopadi

Multnomah Falls, samo izvan Portland, Oregon uz Columbia River Gorge je najviši slap u stanju ispunjen stotinama veličanstvenih slapova. On uranja u dva glavna koraka, podijeljena u gornje pada na 542 fita i donji pada na 69 fita, s postupnim padom devet fita je podignuta između dva.


13. Niagara Vodopadi

Ne moze popis vodopada biti potpun bez Niagarinih Vodopada, najmoćniji vodopad na kontinentu. To je zapravo skupni naziv tri pada uz međunarodnu granicu između Sjedinjenih Država u blizini Buffala, New York i pokrajini Ontario u Kanadi. Američki Vodopadi i Bridal Veil sjedi na američkoj strani, dok Horseshoe Vodopadi padaju na kanadskoj strani.


14. Snoqualmie Vodopadi

Snoqualmie Vodopad je jedan od najimpresivnijih u Pacific Northwest. Smješten samo 40 minuta zapadno od Seattlea u Cascade podnožju, padovi se proširili preko cijele litice lica, uzimajući na trenutnoj formi, dok su prevrtaju i ricu, tresu zemlju i salje zasljepljujući sprej daleko iznad klanca zidova. Oni su sadržanu u brojnim filmovima i na popularnoj TV seriji "Twin Peaks".

15. Victoria Vodopadi

Viktorijini Vodopadi, koji se nalazi na rijeci Zambezi između Zambije i Zimbabvea u južnoj Africi, vjeruje se da će biti najveći vodopad na svijetu. Njegov autohtona imena, Mosi-oa-Tunya, vrlo je sposoban, doslovno znači "dim koji grmi".

16. Wallaman Vodopadi

U zemlji dolje ispod, Wallamanovi Vodopadi u nacionalnom parku Girringun je najvišI stalno, jedna-kap vodopad u Australiji. To je dio Wet Tropics područja svjetske baštine, dom za neke od najstarijih šuma na planeti, kao i raznih ugroženih životinja i biljaka.

17. Kawasan Vodopadi

Filipini 'Kawasan Vodopadi u Badian, južnoj Cebu, se često nalaze na listama najljepših vodopada na svijetu. Oni su okruženi bujnom tropskom vegetacijom, ušuškan između planinskih vrhova Barangay Matutinao i Badian. Mnogi dolaze da gledaju svoju veličanstvenost, kao i plivati u hladnom vodama lagune i sjediti ispod njegovog spreja.

18. Torc Vodopadi

Dio onoga što čini Torc Vodopad tako posebnim, je njegovi padovi u bajkovitom okruženju u Nacionalnom parku Irske Killarney. Vodopad je visok 80 fita, a penjanje 100 koraka, ako se samo okrenete s lijeve strane možete imati u prekrasan pogled na jezero.

19. Fairy Vodopadi

Fairy Vodopadi je višeslojne kaskade, duboko u Waitakere Opseg zapadno od Auckland, Novi Zeland. Vodopad se sastoji od nekoliko kotrlja nivoa prema vrhu i nekoliko manjih povezanih između prije njegovog konačnog velikog pada nakrivljenim u bazi s azurno bojom vode.

20. Ventisquero Colgante Vodopadi

Prevedeno na engleskom jeziku, Ventisquero Colgante znači Hanging Glacier. Vodopadi teku od Viseći Glacier u Nacionalnom parku Čilea Queulat, sa masivnim količinama vode sipa iz ispod i uranjajući 1400-2000 fita ispod na podu uske doline.

Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Odlicno! Odlicno! 100% [1 Ocjena]
Veoma Dobro Veoma Dobro 0% [Nema ocjena]
Dobro Dobro 0% [Nema ocjena]
Prosjecno Prosjecno 0% [Nema ocjena]
Lose Lose 0% [Nema ocjena]
Del P