Logiranje
Korisnicko ime

LozinkaNiste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Photo cloud

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Tekstovi i clanci
Nedzad Salkovic - Biografija
Nedžad Salković (1. juni 1940. Tuzla, BiH), jedan je od naših najpoznatijih interpretatora sevdalinke. Pjesma, posebno sevdalinka, od njegove je najranije mladosti njegov životni saputnik, ili kako ima običaj da kaže To je moj dobri Ahbab. Po mnogima pripada u jednog od najboljih tumača muzičke filozofije bosanske sevdalinke. Zbog svog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici i pred TV kamerama kolege su ga često zvale princom bosanske sevdalinke.Sa nepunih osamnaest godina, 1. aprila 1958. godine po prvi put nastupa na valovima Radio Tuzle, predstavivši se tradicionalnom sevdalinkom "Omer-beže". Od tada počinje njegov uspon ka vrhu domaće estradne scene, gdje se drži i danas.
Snimio je preko 60 albuma, objavljenih na svim vrstama nosača zvuka, a pojavljivao se i u brojnim televizijskim emisijama.

Nedžad Salković dobitnik je preko 30 festivalnih nagrada, ponijevši istovremeno i niz srebrenih, platinastih i dijamantnih ploča za svoj diskografski uspjeh. Od ostalih nagrada izdvajaju se:
Estradna nagrada Jugoslavije 1986. godine
Estradna nagrada Bosne i Hercegovine
Također je dobitnik velikog broja društvenih priznanja, među kojima su:
Oktobarska plaketa grada Tuzle 1982. i 1999. godine
Orden Bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1987. godine.
Pjesma " Ah ljubav, ljubav ", autora Selvera Pasica, Nedzad Salkovic uz orkestar Ismeta Alajbegovica Serbe, Ilidza 1968.
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Morate biti logirani da upisete komentar.
Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.
Del P