ساعت و تقویم میلادی
Photo cloud
Zadnji komentari
Nema komentara
Logiranje
Korisnicko ime

Lozinka



Niste jos clan?
Kliknite Ovdje Za Registrovanje.

Zaboravili ste lozinku?
Zatrazite novu ovdje.
Del P

Za Skidanje Muzike Nije Potrebno Registrovanje!

Tekstovi i clanci
Kemal Malovcic - Biografija
Kemal Malovcic roden je 6 May 1946. godine u Sanskom Mostu. Svoju karijeru zapocinje jos u mladosti. Kao izvodjac narodne muzike jako brzo stice popularnost i simpatije slusalaca. Pripada grupi bosnjackih pjevaca koja je pocetkom 80-tih krenula u muzicko osvajanje estradnog neba bivse Jugoslavije.

Vec kao maloljetnjik sa nepunih 17 godina snimio je svoju prvu singlicu "Oko Sane" daleke 1968 godine. Veliku podrsku na pocetku karijere je dobijao od svog starijeg brata Dzemala Malovcica, koji ne samo da je pisao muziku i tekstove pjesama za Kemala, nego je i sam bio dobar pjevac i harmonikas.


Njegovi poceci su mnogo vezani za Sarajevo gdje su nastali njegovi prvi albumi "Oko Sane" (1968.), "Sad kod mene tuga srcem vlada" (1972.), "Senada, Senada" 1973. godine i "Stiglo pismo od rodenog brata" 1974. godine. Najvecu slavu je postigao ulaskom u srbijansku folk grupu "Juzni Vetar" 1985. godine sa kojima je izdao sedam uspjesnih albuma. U ona davna vremena kada su sadasnje generacije "puzale na kolenima", Kemal je napravio "bum" sa svojim pjesmama: "Sine, sine", "Mirsada", "Skorpion sam ja" i druge koje se i danas rado slusaju.

Medutim, najveci uspjeh i kulminacija u karijeri, desio se njegovim dolaskom i sklapanjem saradnje sa "Juznim Vetrom" koja je trajala sedam godina. Da nije pogrijesio sto je promijenio "jato", te da je ucinio ono pravo, godine 1985. opravdava svojim albumom pod nazivom "Okrece se kolo srece", kojeg je radio sa najpopularnijim kompozitorima tadasnjih vremena: Miodragom M. Ilicem i Pericom Zdravkovicem. Pomenuti album, rasprodat je u zavidnom tirazu od oko 600.000 primjeraka. Udarna numera "Okrece se kolo srece" postala je hit koja je tada bila na prvim ljestvicama folk barometra. Nista manje nisu bile slusane ni pjesme: "Pomiluj draga cerku", "Rekla si mi da ne volis zimu", "Ne ljuti se sto sam opet doso", "Ja nisam srecan covjek" i druge. Ali samim svojim dolaskom u Juzni Vetar bio je bojkotovan sa strane muzickih kriticara i pocascen je epitetom "hodza", te da pjeva i uci kao hodza. U ono vrijeme boje orijentalnih zvukova na prostorima bivse Jugoslavije nimalo nisu bile pozeljne, stoga nije za cudenje sto su ga bojkotovali, ne samo Kemala, vec i Juzni Vetar. Medutim, publika je prihvatila sve to srcem.

Kemal Malovcic zivi u Becu, Austriji. Ozenjen (supruga Fadila) i otac je troje djece (Dzanan, Kenan i Adin).

Diskografija

"Oko Sane" (1968)
"Sad kod mene tuga srcem vlada" (1972)
"Senada, Senada" (1973)
"Stiglo pismo od rodenog brata" (1974)
"Skitnica" (1975)
"Sto nam svadbu odgodi" (1976)
"Suzana ljubavi" (1977)
"Hiljadu poljubaca saljem ti draga (1978)
"Cuvaj draga nasu kcerku" (1979)
"Gdje si sada Leptirice moja" (1982)
"Dovidenja ja nemam strpljenja" (1983)
"Skorpijon sam ja" (1984)
"Okrece se kolo srece" (1985) – Juzni Vetar
"Ko gubi" (1986) – Juzni Vetar
"Ozeni me Babo moj" (1987) – Juzni Vetar
"Zajedno u zivot novi" (1988) – Juzni Vetar
"Prosjak ljubavi" (1989) – Juzni Vetar
"Caru ide carevo" (1990) – Juzni Vetar

"Ti si moj 13 broj" (1991) – Juzni Vetar
"Bujrum" (1993)
"Neka pasa, neka aga" (1994)
"Trn u oku" (1995)
"Eh da sam" (1997)
"Od toga dana" (1998)
"Dlan" (1999)
"Kolo srece se okrece" (2000)
"Ranjeno je srce moje" (2001)
"Car ljubavi" (2002)
"Tek Tek" (2004)
"Sretan Put" (2006)
"Sikter" (2007)
Komentari
Nema Postavljenih Komentara.
Postavi Komentar
Ime:

Kod Validacije:
Validation Code


Ocjene
Ocjene su dostupne samo clanovima.
Morate login ili register da date ocjenu.

Nema Ocjena.